Sunday, August 28, 2011

beli barang for raya rm300


hai, hoi, assalamualaikummmm :)
as korang semua sedia maklum hari sabtu saya azliana telah pergi ke pasar besar seremban. Yes, yang ditengah bandar seremban tuh. Pagi pukul 8.30 kot dah keluar. Sampai-sampai mama pergi kedai apa ntah nama dia. Owner tuh jual frozen food mama kata dia nak beli daging dekat sini and memang dia beli pun 4kilo tauuuu =='' then dia beli hati dan paru. Yang bestnya orang tuh ada mesin slicer sendiri so diorang tolonglah potongkan. hoho, mama kata nanti dia masak terus tayah susah hidup nak potong. Daging mama kata nak buat masak merah. Yang hati tuh dia nak campur dengan paru and hati nak buat rendang rasanya -.- tak sure tapi still ada rendang ayam. hehe, kat kedai tuh total semua 98ringgit =='' saya rasa sedih duit hilang macam tuh je.

Pas tuh kitorang tinggalkan yang barang beli dekat situ sebab tak larat angkut bawa masuk pasar. Masuk je pasar T_T selipar dah basah. wuwu, nyesal tak pakai but je. Pasar kan basah berair semua. Then mama go cari ayam. Mama kata kalau mama masak rendang ayam mama tak guna ayam kampung mama guna ayam pencen aka tua. haha, so mama pergi kat pakcik tuh tanya berapa sekor. Rm 9 ringgit -.- mama kata dulu 7.50sen tapi sebab nak raya dia naikkan =='' Mama beli 4ekor and pakcik tuh potongkan. Oh as korang semua tahu ayam pencen liat susah nak masak tapi saya tak tahu how mama berjaya unliatkan the ayam tp yang saya tahu mama masak rendang memang lama sebab nak make sure the ayam tak liat and mama masak rendang singapore. Lain sikit katanya. Then dia pergi beli ikan kembong for raya kedua, dia nak buat laksa. Siapa nak rasa laksa mama sila datang pada raya kedua. hoho, pas tuh dia pergi beli daun kunyit, ketupat yang dah siap anyam punya sebab kitorang semua fail bab menganyam :P pas tuh beli cili api, kerisik, bunga nak buat laksa tuh daun dia dan lain-lain juga termasuk tempeyek, tau tak apa tuh ?ala-ala kerepekk tu. Habislah 300ringgit abi bagi : ( Tuh boleh kira duit belanja saya for 3minggu di Msu tau, wuwu. Akibat membeli barang terlalu banyak barang yang kena diangkat pun banyak nak mati. =='' 
Oh saya nampak budak kecik cina and india minta mak diorang belikan bendera malaysia :) rasa bangga plus bila tengok cina and india beli dekat melayu, melayu beli dekat cina rasa bangga duduk malaysia :) hehe
tapi paling penting pasar sesak gila, yang makcik pakcik berebut beli daun buat ketupat tuh tergelak tengok. haha ! mcm budak ajaa -.- sumpah sesak semalam xtaulah hari ini rasa lagi sesak hooooo.


pakcik tuh potong daging mama :)

total harga beli dekat kedai frozen food. mahal kan ? bazir. huh

pakcik nihla jual ayam pencen mahal, wuu

ini ialah barang yang ada while mama pergi beli barang lagi. hehe

p/s: bila besar saya tak nak habiskan sampai 300ringgit sebab banyak sangat. tuhla mama banyak sangat anak. haha kitorang pula kuat makan. hoho

Friday, August 26, 2011

tudung



semalam punya dua malam gatal cuba pakai tudung tak tahu gaya apa sebab main pusing je -.-
without pin and jarum okayy tuh, hehe. si nilam lah gatal nak cuba tudung raya dia so i amek ayi punya selendang for raya and try it for myself. cun tak ? saya tahu cun cun cun :) okaylah bye bye!
perut kenyang makan tomyam dah dua kali tambah sebab saya suka tom yam -.-

Thursday, August 25, 2011

bulan puasa, shooping raya

hai, hello salam :)

sorry lama tak update, hehe act lappy saya punya keyboard problem -.- huruf g and h rosak :( ni pun guna pc rumah. Nasib ada, hehe. Mama nak hantar go kedai tp saya tak bg because nanti balik shah alam xde lappy susah tade movie nak tengok :( wuwu so rasa kena tunggu cuti sebulan nanti after final baru hantar. Kalau hantar lama kena tunggu sebab orang tuh nak order my keyboard dulu dah sampai baru can pasang. So buat sementara nih, pakai screen board dekat lappy saya. Nasib dia ada screen board woooo.

Nak cerita shopping lahhh, hihi
Last week kan saya go shopping with natasah and ika :) best woooh, rambang mata. Kitorang gerak dari ts to bb plaza to pavi. Yang dekat bb plaza tuh kejap je sebab tak tahan org ramai sangat saya tak suka crowded place sangat -___- rasa xcukup air. Otw to pavi grr, time nie bengang gila. Depan zara ada budak lelaki nih hisap rokok muka xmalu langsung masalahnya buka sorang je =='' ramai kot. Habis setiap budak lelaki yang mcm budak sekolah menegah dengan penuh bangga hisap rokok dengan muka xmalu. Oh oh siap ada duduk makan dekat kitaro tuh, kedai belakang bb plaza tuh T_T rasa nak je pergi tegur.
Honestly saya memang rasa hangin satu badan, muka xmalu kot -.- dah la xpuasa hisap rokok depan orang sana sini kalau muka tuh ada rupa mat salehtape, tade nih muka anak orang melayu asli dengan muka hitam rambut kaler contrast dengan muka. GRRR, kalau korang tengok mesti korang pelik sebab mcm bukan bulan puasa pun ada.
Okay malas cite pasal budak-budak tuh lagi, time shopping tuh tasha yang mcm lelaki tu beli wedges wooeeee and act dia menyesal beli that wedges bila malam tuh sebab dia rasa yang nose punya lagi cantik so nasib baiklah mama dia kata dekat jb nanti beli lah yang nose tuh. ika pun beli wedges -.- saya je tak, heee. Saya beli gladiator dekat nose hehe sebab nak pakai dress. Wedges dah beli awal sehari sebelum. huuuu, pas tuh saya go cotton on wuu sneakers dia cantik gilaaa and murahhhhh. Tapi time tu pk xkan nak beli lg kasut and plus boleh je beli after raya dekat sunway tuh. hehe hope ada lagi *doadoa
Pas tuh buka dekat restaurant apentah yg depan restaurant korean tuh, thailand something-something. SEDAP HINGGA MENJILA JAARI. hehe
cocnclusionnya, saya beli satu kasut and satu dress dari nichi yag ada 50 percent discount so dapatlah 44.50 sennn and and kitschen punya stoking hitam panjang. tasha wedges and baju kot, cardigan comel siap ada rebennnn-.- ika wedeges je hehe pas tu esok ika go ts lagi. Dia beli banyak gila baju -..-

kitorang balik malam ! balik tidur sebab penat -_______-
p/s: takde gambar laaaaa nanti jelah tengok. hehe

Saturday, August 13, 2011

macaroons 1 2 3 by Lizzie Kamenetzky


Multicoloured macaroons

Ingredients
  1. 175g icing sugar
  2. 125g ground almonds
  3. 3 large free-range egg whites
  4. 75g caster sugar

For the filling

  1. 150g butter, softened
  2. 75g icing sugar

  3. Method
  4. 1. Preheat the oven to 160°C/fan140°C/gas 3. Whizz the icing sugar and ground almonds in a food processor to a very fine mixture, then sift into a bowl.
  1. 2. In a separate bowl, whisk the egg whites with a pinch of salt to soft peaks, then gradually whisk in the caster sugar until thick and glossy. (At this point you can stir in flavour extract, such as peppermint or lemon, and corresponding colouring such as blue or yellow, to your meringue mixture, depending on what kind of macaroons you want – see chef's tip. Or divide the meringue among different bowls if you want to make more than one colour.)
  2. 3. Fold half the almond and icing sugar mixture into the meringue and mix well. Add the remaining half, making sure you use a spatula to cut and fold the mixture until it is shiny and has a thick, ribbon-like consistency as it falls from the spatula. Spoon into a piping bag fitted with a 1cm plain nozzle.
  3. 4. Line 2 baking sheets with baking paper. Pipe small rounds of the macaroon mixture, about 3cm across, onto the baking sheets. Give the baking sheets a sharp tap on the work surface to ensure a good ‘foot’. Leave to stand at room temperature for 10-15 minutes to form a slight skin. This is important – you should be able to touch them lightly without any mixture sticking to your finger. Bake for 15 minutes. Remove from the oven and cool.
  4. 5. Meanwhile, make the filling/s (unless making chocolate macaroons – see chef's tip). In a bowl, beat the butter until light and fluffy, then beat in the icing sugar. (You can now add flavouring or nuts, and colour – see chef's tip.) Use to sandwich pairs of macaroons together.

Monday, August 8, 2011

65 to 55

Hai hello hola and assalamualaikum : )
nampak entry number tuhhh ? hehe nak bagitau saya azlian jusnida telah berjaya mencapai target untuk kembali kepada number 55 : ) sangat sangat bangga denga diri sendiri.
So, right now i am targeting for 50 by the first day of raya AMIN :)
tahu tak betapa penatnya nak kurus kan badan ? grr -.- i manage to lose 5kg permonth which mean i lost 1kg in a week la kan ? hehe kira-kira sudahh.
benda nih start when one time ni, i check my weight and it was almost 65 and there's one time i da cecah that number, T_T seriously tau tau. sangat rasa nak pitam pengsan dekat situ juga. try tanya juju He knows :P
Start dari tuhla i jogging, stop eating nasi, mcd, kfc, secret recipe, semua benda involves cheese. Ice cream, sundae keropok cadbury apa ntah lagi -_____________- sangat tidak best okayh.
Ada one time tuh, i don't eat for almost a week memang rasa sangat penat tapi berbaloi hoiiiii. Then, kita start makan back, saya makan nasi seminggu sekali. Selalu makan biscuits, pagi-pagi wajib makan cereals. Malam makan roti kalau balik rumah memang ah makan kaann kaan so i will try to control myself.
Korang will perasan, after awhile korang dah tak makan banyak macam dulu your perut won't tahan bila kita makan banyak.
Contoh ada sekali nih, i went to Mcd with hakiim. I order double cheese burger. 
After minum coke and makan the burger i can't eat the fries sebab dah terlalu kenyang sedangkan sehari suntuk tak makkan =='' then baru realised everytime i ate more my stomach can't handle banyak. So, time nih, body or basically perut korang won't jadi macam dulu. Boleh makan banyak mana aja T_T sebab try tanya hakiim sehari berapa kali i ate and apa i ate. Hihi banyak kot =='' So here are the tips :

1. Jangan makan nasi terlau banyak or kurangkan la kuantiti korang. Tapi kalau korang nak juga makan nasi sampai dua kali sehari korang kena jog sebab nak burn balik all the fats. Oh and jangan amek lauk macam ayam ke hape esp yang banyak fat fat. Tak pun korang makan nasi seminggu sekali. Try ganti with mee or mihun and better masak sendiri sebab kalau kita masak, kita can masak sikit sikit je.

2. Stop all those fast food thingy including carbonated drink. Encik hakiim ajar me tu minum banyak air suam.

3. Kalau korang rajin jogginglah seminggu sekali sebab dulu i did that tapi now tak lah -.-

4. Jangan makan ice-cream kalau boleh, keropok and cadbury.

5. Bila korang rasa nak give up. Try usha seventeen, cleo or kawan-kawan korang yg kurus. Then, walah :) Korang will dapat rasa the boost up. Kalau saya i will tengok seventten and movies yg involve skinny people :) hehe percayalah it works 

6. Bila korang rasa lapar minum milo or bliss :) sebab dia will buat korang kenyang.

7. Ahhhh, make sure everyday masuk toilet to get rid all thse yg korang makan a day before. Siapa yang susah tuh minum bliss or yakult okay. Kalau saya i will beli bliss tropicana almost twice every week.

8. Percayalah if korang follow my rules *ececeh korang wont get sick cuma at first korang rasa lapar sebab baru start. After awhile korang boleh je. 

9. You will only get sicks if korang gila tak masukkan makanan langsung dalam perut. So try makan makananan yang ini ye, roti with scrambled egg, cereals with milk and try to eat something diff from nasi macam mee, keutiaw or mihum

10. Makan nasi jangan overdose ye =='' try amek sayur sekali even i pun tak =='' hehe

p/s: paling penting bersabar, sebab in the end of it. What we aim kita akan dapat :)

Sunday, August 7, 2011

Saturday, August 6, 2011

kisah bulan puasa

hai korang, lama tak dengar khabar ? muehee :3
act last week exam, so busy la sikit kannn. Tak cukup tidur wooh =='' now da cukup lah. ehe
nak cerita today saya berada di shah alam not seremban sebab malas balik plus da tiga minggu balik berturut -.-
hehe, rumah ada 4orang je. saya, sarah, yun and si ina T_T tasah balik so saya tidur sorang ajaaa.
tadi pergi bazar depan stadium, pergghh bole matila kannn kann tolak sana sini. rempuh sana sini
sumpah i wont go there anymore T_T panas nak mati nak terpengsan ponn ada. huh
yang buat saya marah ada pasangan pakcik makick nie ni oku kot duduk tengah jalan asking for money. GRRR
bukan apa, carila port menarik sikit bukan tgh jalan org ramai nak mampuihh memang buat jam la.
lepas tu ada pula dua adik beradik ni -.- bertumbuk tengah jalan kesian akak dia ==''
pas tu ternampak si abang melayangkan satu biji penumbuk dekat adik dia, aihhh
seb baik ada pakcik tu sambar abg dia mcm nak cool dorang and guess what dorang tu baru budak je kot.
ish ish buruk je attitude, hehe
saya beli roti john je. itu pun after 3round dekat bazar cari nasi kerabu. memang la ada.
kedai pertama ramai sangat, kedai dua pun.
kedai tiga aam dia burk, kedai empat nasi biru abis. korang bayangkan tak ke hangin gua ?
fuhhh balik terus minum soya bean. legaaaaa tau.
okay, esok cerita lagi boie :3

nyum3